Skladatelj

"...izveli su i dva nova djela domaćih autora: Scherzo br.3 Branka Starca (ponovo jedno uspjelo djelo u nizu njegovih kompozicija za harmonike)..."
Angelina Gjadrov, Vjesnik 10.5.1984. Koncert novih skladbi

"Muzika Branka Starca izuzetno dobro prati humorističke elemente u tekstu ('Plavi snijeg' lutkarska verzija u Kazalištu lutaka u Splitu op.) ..."
Jadranka Čolović-Sviličić, Slobodna Dalmacija 26.5.1989. Plavi snijeg

"Cijela je predstava oplemenjena prihvatljivim melodijama..."
Z. Ra., Večernji list 22.5.1998. Plavi snijeg

" Predstava nudi i više - u lako pamtljivim, pjevnim i djeci prilagođenim melodijama..."
V. Žic, Glas koncila 24.5.1998. premijera Plavi snijeg

"Svježa, melodiozna glazba i aranžmani Branka Starca pitki su, djeci lako prijemljivi, a kazališno svrhoviti."
Davor Schopf, Vjesnik 26.10.1998. Premijera Plavi snijeg

"...a posebno srdačno pozdravljena je njihova izvedba "Priča od radića", koju je na pučki tekst skladao Branko Starc, jedan od skladatelja koji je vjeran Kantu..."
Sniježana Matejčić, Glas Istre 4.6.2001. Naš Kanat je lip

"...Skladatelj Branko Starc zaslužio je prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za 'Otče naš' iz 'Glagoljaške suite...'"
Tatjana Alajbeg, Slobodna Dalmacija, 4.12.2002. Cro Patria-Split


Skladatelj i dirigent

"Još jedan, i to mladi zagrebački dirigent Branko Starc, unio je osvježenje duhovitom i ležernom pjesmom pisanom za muški oktet i klavir 'Mi ne gremo doma'."
Milica Maravić, Radio Zagreb 9.6.1985 Naš kanat je lip

"...pa su praizvedba... i kompozicija Branka Starca 'Mi ne gremo doma', također uz pianino, bile pravo osvježenje."
Tatjana Petrović, Oko 20.6.-4.7.1985. Naš kanat je lip

"Sve su skladbe kvalitetne, a najbolji su dojam zahvaljujući i izvrsnoj izvedbi pružila djela.....te 'Mala Kanfanarka' Branka Starca u interpretaciji Vokalnog ansambla Grič."
Višnja Požgaj, Vjesnik 6.6.2000. XI. Matetićevi dani u Rijeci

"...Branko Starc je osvojio publiku kratkoćom skladbi, duhovitošću i ljupkošću..."
Igor Peteh, Hrvatsko slovo 16.6.2000. povodom Matetićevih dana u Rijeci 3.6.2000.

"...Nakon njih nastupio je muški Vokalni ansambl GRIČ iz Zagreba koji je izveo redom duhovite i živahne skladbe dirigenta Branka Starca (....) Ovaj ansambl svakako je pobrao najviše simpatija publike jer zrači ljubavlju prema pjesmi i međusobnom prijateljstvu..."
Ivana Jerković, Novi list 3.6.2002. Matetićevi Dani, Rijeka

"...ansambl Branka Starca GRIČ, koji je iz Zagreba (16 divnih i prirodnih muških glasova s instrumentalnom pratnjom), oduševio je u hipu publiku. Pjesme koje su izveli bili su najljepša slika njihove domovine. Branko Starc također je skladatelj nekoliko sadržano vrlo bogatih skladbi..."
Joachim Stiehr, Main-Echo 23.6.2003., 8. Internationale Chortage Mainhausen, Njemačka

"...Neovisno o nagradama Branko Starc po potpisniku je prvo ime Festivala i to je publika dobro osjetila. Naslov 'Alleluia' (sklad. B. Starc op.) pljesak je zavrijedio kroz tekstualni simbolizam i modernu interpretaciju, a opet zborsku, punu skladateljske invencije, obrata, ritma i široke harmonijske lepeze, Mješovitog zbora Sv. Barbare PANIS ANGELICUS iz Zagreba (dirigent B.Starc op.)..."
Igor Brešan, Slobodna Dalmacija 9.12.2003. 8. dani duhovne glazbe Cro Patria, Split

“... Nakon njihovog korektnoga nastupa predstavili su se momci iz zagrebačkog Vokalnog ansambla GRIČ s dirigentom Brankom Starcem na čelu. Zanimljivo je bilo čuti kako zagrebački dečki pjevaju istarski melos, a Starceve su kompozicije, uz originalan i neformalan nastup, u Puli postigle vrlo dobar efekt. Nakon Rašanove ‚Radićeve rožice’ slijede ‘Mala Kanfanarka’,’Ev’ry time I feel the spirit’, ‘Molitva’ i ‘Muškardini’, sve u Starcevom aranžmanu. Von Weberov ‚Zbor lovaca’ iz opere ‚Strijelac vilenjak’,kao i Orffova ‚In taberna quando sumus’ iz ‚Carmine burane’,
na prvoj su smotri zborova sjele više nego dobro...“

Vedran Šilipetar, Glas Istre 27.9.2004. I. Brajšini dani, Pula


Dirigent

"Zbor (Ognjen Prica op.) se pomalo 'povećava'; očito je da uz dobar pedagoški rad dirigenta dobiva na vrijednosti. Zbor će uz ovakav rad postići nekadašnju poziciju..."
Igor Gjadrov, Vojko Kiš i Ino Perišić Bilten 2 ZSAKUD-a 1985. 8. Smotra pjevačkih zborova u Zagrebu

"...a rijetko plemenit scenski zanos prikazali su i članovi Komedijina zbora što ga je uvježbao Branko Starc."
Branko Magdić, Večernji list 2.4.1989. praizvedba Car Franjo Josip u Zagrebu

"Razigran i muzikalan protok predstavi omogućuje dirigent Pero Gotovac orkestrom...te zborom (zborovođa Branko Starc), začudno zvučnim i discipliniranim."
Jagoda Martinčević, Vjesnik 3.4.1989. praizvedba Car Franjo Josip u Zagrebu

"Zanosnu izvedbu s vrhuncem u Himni slobodi, pod vodstvom Pere Gotovca, koncertno je predstavio Hrvatski komorni orkestar, zbor I.G.Kovačić i niz dramskih umjetnika..."
M.St., Večernji list 14.12.1989. Kocert J.Gotovac Dubravka 12.12.1989.

"...izvodilački su ansambl činili Hrvatski komorni orkestar i Akademski zbor I.G.Kovačić pod dirigentskim vodstvom Pere Gotovca. Zbor, koji zvuči izjednačeno i lijepo, ne gubi se u niskim položajima i ne vrišti u visokim, s kantilenom čiji se uspon, kretanje i svršetak jasno može slijediti u okolišu instrumentalne potpore (zborovođa Branko Starc)..."
Erika Krpan, Danas 19.12.1989. Kocert J.Gotovac Dubravka 12.12.1989.

"Cijeli drugi dio koncertnoga programa pripao je zboru I.G.Kovačiću, koji je pod ravnanjem svog novog, a po dometima, čini se, iznimno sposobnog dirigenta Branka Starca... Goranovci su iskazali i potvrdili sve one vrijednosti koje su ih nekada vodile do prvih naših zborskih tumača..."
Jagoda Martinčevć, Vjesnik 29.12.1989. Božićni koncert u katedrali

"...a završnica je pripala članovima Akademskog zbora I.G.Kovačić. Predvođeni novim dirigentom Brankom Starcom, 'goranovci' su odzvonili nekom novom svježinom, a pomogli su im i topli bariton Miroslav Živković i orguljaš Anđelko Klobučar. Dirljivo emotivni stih 'Svrši stopi moje' K. Odaka, antologijski Mozartov 'Ave verum corpus', hrvatska božićna pjesma 'Svim na zemlji mir, veselje', djelići su staro-nova repertoara zbora, na čijim će zasadama i dirigent Starc i njegovi mladi vokalisti bez dvojbe dograđivati vlastite glazbeničke kvalitete. A njima već sada povlađujemo i plješćemo."
Branko Magdić, Večernji list 28.12.1989. Božićni koncert u katedrali

"No uz sve dužne komplimente i divljenje svim umjetnicima, prema našem dojmu, pripada zboru I.G.Kovačiću, kojim je znalački ravnao Branko Starc. Još uvijek se sjećamo sjajnog nastupa ovog zbora prigodom nedavne velike obljetnice biskupskog grada Đakova (tada,doduše, s drugim dirigentom) no ovaj put zbor je zvučao uvjerljivije, sigurnije i zrelije. Suverena dirigentska ruka sugestivne sigurnosti vodila je zbor dajući mu kad verdijevsku snagu, kad čajkovsvljevsku nježnost, kad vagnerovsku disciplinu. No, to ne shvaćamo kao nedosljednost izraza već, naprotiv, nov kvalitet čak i kad se radi o toliko klasičnim skladateljima i djelu kakvo je Mozartovo. Ovom izvedbom na božićnom koncertu u zagrebačkoj katedrali zbor I.G.Kovačić se opet na glazbenoj sceni uvrstio kao vrhunski kriterij glazbenoga pjevanja..."
Daniel Humsky, Radio Vatikan 30.12.1989. Božićni koncert u katedrali

"Izvedba lijepe Nelsonove mise u d-molu J.Haydna bila je na visokoj razini (Simfonijski ork. Visoke glazbene škole-Graz, dirigent Milan Horvat op.) (...) dok je zbor I.G.Kovačić, kojeg je uvježbao Branko Starc, u već poznatoj dobroj formi imao nekoliko impresivnih nastupa."
Višnja Požgaj, Radio Zagreb 26.1.1990.,

"Zbor 'goranovaca', koji je uvježbao njihov stalni dirigent Branko Starc, pokazao je obilje dirljivo lijepih detalja muziciranja, posebno lijepa skupna pijana kao i kultivirano artikulirani zapjevi soprana."
Jagoda Martinčević,Vjesnik 1990. J.Haydn-Nelson misa

"U meditativnim sekvencama Benedictusa i moćnom zapjevu Kyrie, zborovođa Branko Starc dobro je pripremio goranovce, a finalni je obol svemu dao Milan Horvat, ravnajući izvedbom autoritativno i sugestivno."
Branko Magdić, Večernji list 29.1.1990. J.Haydn-Nelson misa

"Nemali doprinos zvukovnom dojmu fina Dedićeva tkanja daje prozračna instrumentacija Silvija Glojnarića, baš kao i precizno oblikovanje dirigenta Veseljka Barešića te zborovođe Branka Starca."
Jagoda Martinčević, Vjesnik 1991. praizvedba Lady Šram

"Muški vokalni sastav Grič iz Zagreba skladnim se zapjevom predstavio izvedbama Ronjgovljeve 'Bilo vavek veselo' i dvijema praizvedbama svog voditelja Branka Starca - 'Molitvom' i 'Fantovskom'..."
Svjetlana Hribar, Novi list 7.6.1998. X. Matetićevi dani u Rijeci

"Nakon nastupa mješovitih zborova...najveće je oduševljenje u prisutnih izazvao veseli nastup muškog vokalnog ansambla Grič iz Zagreba. S čak dvije praizvedbe (Molitva i Fantovska, obje skladao Branko Starc, ujedno i dirigent), ova je opuštena mušla skupina svojom nekonvecioalnošću, gdje i odnos dirigent-izvođač egzistira na više opisujućim nego zadanim dirigentskim znakovima, iznajmio najjači aplauz 26. Kanta..."
Davor Mandić, Glas Istre 8.6.1998. 26. susret zborova Naš kanat je lip u Poreču

"Izvođačka razina nastupa pojedinih zborova odavala je njihove tehničko-pjevačke i interpretativne mogućnosti u rasponu od onih koji znače tek manje-više ispravno očitovanje notnih predložaka, preko onih koji dosežu razinu serioznoga zborskog umijeća, (...) onih koji glasovnim potencijalom i kulturom zborskoga pjevanja mogu uspješno riješiti i vrlo velike zahtjeve te vrste (...) i onih koji su sposobni demonstrirati ne samo pjevačko-interpretativnu perfekciju, već i pokazati kako se mogu naoko nepretenciozne skladbe, poput 'Biži, biži maglina' S. Zlatića, izvesti efekektno, čak paradno, otkrivajući u njima neočekivane zvukovno-izražajne mogućnosti i vrijednosti (jedini na Kantu muški sastav Grič iz Zagreba, dirigent Branko Starc)."
Andrija Tomašek, Hrvatsko slovo 19.6.1998. 26. susret zborova Naš kanat je lip u Poreču

"...Orkestar i zbor (koncertmajstor Jože Haluza) i Zbor (zborovođa Branko Starc) bili su na visini zadatka, tako da su i ostali došli do punog izražaja..."
Višnja Požgaj, Vjesnik 27.12.2000. Zemlja smiješka

"...vrlo dobrog Komedijinog zbora koji je uvježbao Branko Starc."
Denis Derk, Večernji list 23.4.2001. praizvedba Mala Floramy

"...Onda veliki nastup Vokalnog ansambla (GRIČ op.), koji je pjevajući koračao prema oltaru (...) Oduševljena publika nagrađivala je nastup, kroz koji je izvanredno dobro vodio Branko Starc, s pljeskom, koji nikako nije prestajao. To je dovelo do dodataka s hrvatskim folklorom. Prekrasni narodni napjevi iz raznih krajeva Hrvatske izazvali su klicanje publike."
Seligenstaedter Heimatblatt 2001., Njemačka

"Kada je nedavno bio na Šestom svjetskom simpoziju zborovođa u Minneapolisu, ansambl Lado našao se pred delikatnom zadaćom. Bio je to skup na koji su pozvani najbolji zborovi svijeta i to samo dvadesetidva ansambla. Lado je slušalo dvije tisuće dirigenata iz šezdeset zemalja. Među njima su bili i takve legende svjetske klasične glazbe poput Šveđanina Erica Ericsona (...)Lado, u Hrvatskoj ali i u svijetu prepoznat kao prvorazredan folklorni ansambl, tako se našao u svijetu prvorazredne klasične glazbe, među zborovima poput Bečkog komornog zbora ili Komornoga zbora moskovskoga Državnoga Konzervatorija. U Minneapolisu su ladovci pjevali pod vodstvom dirigenta i skladatelja Branka Starca. (...) A Lado i Starc nakon američkih nastupa dobivaju ponude za nova gostovanja."
Denis Derk, Večernji list 29.10.2002. VI. svjetski simpozij o zborskoj glazbi/SAD

"Uza sabrano zvučeći orkestar i zbor ..."
Branko Magdić, Večernji list 6.7.2002. Noć u Veneciji - premijera

“Publiku zapalilo bogatstvo glasova zagrebačkih ‘dečki’...Radi se o prvom nastupu GRIČA u Pazinu, a publika je uživala u sjajnom koncertu...Svu raznolikost svog repertoara i bogatstvo glasovnih mogućnosti je GRIČ pokazao izvođenjem 12 skladbi. Publika ih je vrlo toplo primila, posebno ‘Malu Kanafanarku’, ‘Ipaphoniu’ i ‘Muškardine’, koje je napisao Starc...Vrlo su nadahnuto otpjevali ‘Zbor lovaca’ iz opere ‘Strijelac vilenbjak’ C.M. von Webera, kao i ‘In taberna quando sumus’ iz ‘Carmine burane’ Carla Orffa. Publiku su ‘zapalili’ i veselim skladbama ‘Ev’ry time I feel the spirit’ i ‘Ipaphoniom’, koja se također rijetko izvodi, gdje se Starc glazbeno poigrao pojedinim glasovima našeg i drugih jezika. Publika je tražila i dobila bis ...“
S. Benić, Glas Istre 28.9.2004. Koncert zbora ROŽENICE i V.A. GRIČ u Pazinu

 

Skladatelj | Skladatelj i dirigent | Dirigent